Jump to content
Sign in to follow this  
ironic

Setari Streaming Twitch OBS

Recommended Posts

Pentru ca de ceva timp tot mai multi din voi "aspirati" sa deveniti streameri si evident pentru ca numarul tot creste si odata cu el creste si numarul problemelor de care va loviti am decis sa fac un fel de "how to". In mare parte din ce am observat pe parcurs cea mai intalnita problema e ori un hit foarte mare in performanta, ori viewerii stau 50% din timp in buffering, ori calitatea imaginii este foarte proasta, imagine pixelata etc.

 

In cazul de fata o sa folosim cel mai popular program care este free si de ceva timp un fel de "industry standard" , mai sunt si alternative ca x-split, nvidia shadowplay, etc dar eu o sa fac un guide exclusiv pentru OBS.

 

Inainte sa incepem cu sectiunea de download, installation si config in functie de ce vrem sa facem trebuie sa stiti ca desi toata treaba asta cu streaming-ul si software-ul nu mai este la inceput si s-a maturizat destul de bine, un hit de performanta tot o sa il luam toti, mai mult sau mai putin in functie de configuratie. In cazul nostru, procesorul o sa fie taxat, nu placa video, ca o idee, in timp ce scriu am pornit de "test" OBS si am pornit broadcast-ul. Pe un i7 7700 CPU utilization este de 2.5 % - 3.2 % pe un broadcast la 1080p 30fps cu 3500bitrate . Evident ca un procesor mai vechi si mai putin potent o sa fie taxat mai mult, iar un procesor mai puternic, de exemplu un ryzen 1800x probabil o sa aibe 1.5% usage in loc de 3%.

 

Acum, de ce avem nevoie. O sa incepem mai intai cu OBS, mai jos aveti un direct download link cu ultima versiune.

 

https://github.com/jp9000/obs-studio/releases/download/20.1.3/OBS-Studio-20.1.3-Full-Installer.exe

 

Windows 7 / Windows 8/8.1 / Windows 10

 

Instalati programul si o sa arate exact asa dar fara Scene 2 si sources.

 

 

Click dreapta pe sources > add > Display capture. O sa apara in box display capture. ( in caz ca aveti mai mult de 1 monitor ceea ce e si indicat pentru streaming click dreapta pe display capture > properties > alegeti monitorul pe care vreti sa il filmati )

 

Display capture o sa arate pe stream absolut tot ce faceti.

 

 

 

Acum, in caz ca vrem sa aratam pe stream doar jocul, si din ce am observat eu, uneori apar probleme cu display capture si pierde cadre in timp ce face broadcastul daca nu este in full screen si game capture jocul. ( Am observat problema asta doar la The Witcher 3  dar bun de notat ) Deci recomand sa le faceti pe ambele. Sa aveti si display capture si game capture.

 

Faceti asta pentru fiecare joc in parte preferabil ca sa nu stati sa comutati de fiecare data din settings de la game capture source.

 

Dupa ce creati game capture ( il puteti numi cum vreti ) click dreapta, properties si selectati capture specific window din primul tab si din al 2-lea tab jocul. Dupa ce faceti asta dati ok ( daca nu apare jocul in lista, porniti jocul si verificati din nou, acum trebuie sa apara )

 

 

Dupa ce am creat toate astea, daca dam click pe una din surse, de exemplu display capture o sa arate exact asa.

 

 

Acum ca am terminat cu partea de scenes si sources, trecem la setari. In stanga sus, click pe File > Settings 

 

 

Sarim peste general, acolo selectati voi preferintele voastre, selectam stream si de aici. Selectam la Service platforma pe care vrem sa facem stream, twitch, youtube, hitbox etc, in cazul nostru selectam Twitch. Urmatorul pas, alegem cel mai apropiat server, daca sunteti in Romania, eu am ales Frankfurt, Germany dupa cum se vede, dupa asta, avem nevoie de stream key. Stream key-ul il gasim in contul nostru pe twitch.tv  ( intrati pe twitch.tv > channel > dashboard > settings > apasati pe stream key si show stream key. ) copiati key-ul si introduceti-l in casuta cu stream key din OBS. 

 

Apasati OK

 

Urmatorul pas, output si aici se complica putin treaba. In functie de ce internet aveti, si ce pc aveti, o sa alegeti setarile pentru calitate, dupa cum am spus, cand facem stream luam un hit de performanta si nu numai pe procesor sau placa video + memorie ram folosita. Avem nevoie si de o conexiune buna la internet cu un upload cel putin decent.

 

In functie de ce PC aveti si ce fel de broadcast vreti sa faceti cam astea sunt setarile.

 

Pentru un pc mai slab recomand 720p 30 fps

 

Pentru un pc bun 1080p 30fps

 

Pentru un pc high end 1080p 60fps.

 

Eu unul in general prefer 1080p 30fps, uneori trec pe 1080p 60 fps unde din nou, setarile din output se schimba, in tab-ul audio am ales 320kb si atat.

 

 

Mai jos o sa postez un set de standard settings cu care puteti sa faceti tweaking in functie de cum va mergem in broadcast, cum se vede imaginea si daca aveti probleme de buffering.

 

 

 

 

Mereu un bitrate mai mare inseamna o calitate a imaginii mai buna dar pana la un punct, tabelul indica un range "de la pana la" cu setarile si voi trebuie sa gasiti ce merge mai bine pentru voi. De tinut minte este ca, cu cat incercati sa mariti setarile cu atat aveti nevoie de putere de procesat mai mare, si upload speed mai mare.

 

Mai jos aveti un screenshot cu OBS broadcasting si cum o sa arate in timp ce merge. Bitrate, cpu utilization etc.

 

 

 

In caz ca am uitat ceva si sigur am uitat, o sa revin cu un edit. O sa mai arunc intre timp un ochi sa vad ce am gresit si pe unde am gresit, daca e ceva gresit, in caz ca ati observat ceva ce mi-a scapat mie, stiti ce sa faceti. Asta e un fel de quick guide fara sa intru prea mult in detalii pentru cei ce vor sa inceapa. pentru transitions si alte lucruri mai avansate, poate o sa revin cu un edit in timp.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...